Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

17. maj - Dan veteranov vojne 1991

0 Komentarji
294
19 maj 2023

Zveza veteranov vojne za Slovenijo ima v svojem statutu zapisano, da svoj dan praznuje 17. maja in sicer v spomin na leto 1990, na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe, katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter na začetek izvajanja projekta Manevrske strukture narodne zaščite. Pred leti so se temu praznovanju pridružili tudi člani Združenja Sever, 17. maj pa poimenovali kot DAN VETERANOV VOJNE 1991.

Vojni veterani in obe veteranski organizaciji, Zveza vojnih veteranov Slovenije (ZVVS) in Zveza policijskih veteranskih društev (ZPVD) Sever, smo uspeli preživeti in obstati ter uresničevati svoje temeljno poslanstvo v demokratični družbeni ureditvi, za katero smo se leta 1991 borili! Omogočeno nam je bilo, da smo v različnih zbornikih in knjigah zapisali nedvoumna dejstva o dogodkih v letih 1989, 1990 in 1991 ter tako preprečili potvarjanje in zlorabo novejše zgodovine uporništva slovenskega naroda.
Danes nam ni treba iskati in izbirati besed o pomenu akcije Sever, predvsem pa o poskusu Jugoslovanske ljudske armade (JLA), da Teritorialni obrambi (TO) odvzame orožje, kajti to so preprečili narodno zavedni pripadniki TO, ob sodelovanju delavcev upravnih organov za ljudsko obrambo in civilne zaščite. Na enak način smo skupaj z milico zavarovali evidenco vojaških nabornikov, ko je JLA te evidence želela zaseči. Danes tudi z gotovostjo trdimo, da maja 1990 Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) kot organizacija še ni obstajala, se pa je začela rojevati ideja o skrivni vojaško-obrambni in varnostni organizaciji, ki je bila veliko kasneje poimenovana MSNZ. Organiziranje takšne strukture je omogočal takratni zakon o splošni ljudski obrambi in družbeni samozaščiti do imenovanja novega slovenskega Republiškega štaba teritorialne obrambe oktobra 1990. Na vse navedene zgodovinske dogodke smo vojni veterani, združeni v ZVVS in Združenju Sever, ponosni, zato smo 17. maj izbrali za naš dan, za naš praznik!
In od takrat dalje so bila vsa naša dejanja premišljena, narodno zavedna in usmerjena v uresničevanje cilja, sprejetega na plebiscitu decembra 1990 – imeti svojo lastno in samostojno državo. Spremljali smo vse dogodke na političnem in še posebej obrambno-varnostnem področju ter se istočasno pripravljali na takrat še morebiten spopad z enotami JLA. Formiranje obeh učnih centrov TO, pekrski dogodki, prva smrtna žrtev in civilni ranjenec ter nato vojna za osamosvojitev. Kratka, vendar učinkovita in zmagovita! Zato nam danes ni treba biti v položaju, da bi ne upali in smeli povedati jasno in glasno: v vojni za Slovenijo so zmagali pripadniki TO, milice in slovensko ljudstvo! Veterani vojne 1991 smo v vsakem trenutku vedeli, kaj moramo storiti za svojo domovino, in to smo storili pošteno, pogumno, častno ter brez izdajanja računov, kajti zvestobe domovini in ljubezni do nje se ne plačuje!

Zato ob 32-letnici naše samostojnosti in obrambe Slovenije veterani vojne 1991: obsojamo, glasno in javno, ker je molk najbolj strahopetna oblika strinjanja. Obsojamo, ker pravo in pravičnost nista več sopomenki v državi, za katero smo se borili in verjeli, da zaradi izrečenega ne bo nihče in nikoli od nikogar preganjan. Obsojamo, s čisto vestjo, ker smo v boju in miru dokazali, da zmoremo preseči vse svetovnonazorske delitve, v veri, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, in v prepričanju, da predstavniška demokracija tega ne sme nikoli pozabiti ter da oblast, ki jo pooseblja vlada, ravno zaradi tega ni in ne sme biti absolutna.

Ob našem dnevu in našem skupnem prazniku se spominjamo tudi vseh tistih pripadnikov TO in milice, ki so darovali svoja življenja za samostojno Slovenijo. Spominjamo se jih spoštljivo in s hvaležnostjo. Naj ne bodo nikoli pozabljeni!

Srečko Ramšak,
Predsednik OZVVS Velenje

Govor predsednika

Himna

Častni-gost-Šuštar

Ogled-filma

Bogo-Srecko-Zdenko

Podelitev

Polaganje-venca

Venec

0.0
Zadnja posodobitev: sobota 20 maj 2023 07:45
Sorodne Novice: RAZSTAVA - VOJNA ZA SLOVENIJO 1991 Pogled vojnih veteranov 91 na trenutne razmere v Republiki Sloveniji Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Vabljeni na vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Redni letni zbor članov in članic Združenja veteranov in veterank Območnega združenja veteranov vojn Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Velenju Glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo 2021 Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo in častnikov ob 30.letnici samostojnosti Izjava vojnih veteranov 91 od Dnevu suverenosti
dan veteranov vojne 1991

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!