Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Čestitka predsednika Ladislava Lipiča ob Dnevu suverenosti

0 Komentarji
621
25 okt 2021

Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani,

25. oktobra 1991 je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), takrat nam že tuje vojaške sile. Na ta dan je Slovenija postala suverena država, na katero smo bili pripadniki Teritorialne obrambe (TO) in Milice ponosni in ponosni smo tudi danes, ne glede, kakšno stopnjo suverenosti uživa naša država v tem globaliziranem svetu.

Pri ustvarjanju države smo veterani vojne za Slovenijo brez vprašanj, brez delitev in brez preračunljivosti aktivno sodelovali ter obranili  slovenski narod in tako omogočili nastanek samostojne države. Vse to nas je vzpodbudilo, da smo skupaj z vojnimi veterani Združenja policijskih veteranskih društev Sever Državnemu zboru Republike Slovenije (DZ RS) predlagali, naj bo dan, ko je našo državo zapustil zadnji vojak JLA,  državni praznik. Poslanke in poslanci DZ so naš predlog z veliko večino glasov podprli.

Vsa minula leta smo ta praznik, ki je praznik vseh državljank in državljanov naše domovine, dostojno in ponosno praznovali. Plapolali so naši prapori in plapolale so naše zastave, ki so simbolno sklenile zgodovinski lok uporništva slovenskega naroda. Opominjale so nas, da brez zmage generala Maistra in njegovih borcev slovensko ozemlje danes ne bi bilo takšno, kot je in da bi manj ljudi govorilo slovenski jezik. Opominjale so nas na zgodnji upor Tigrovcev fašizmu, ki je že leta pred tem divjal na Primorskem. In opominjale so nas na boj slovenskih partizanov v drugi svetovni vojni, na številna izgubljena življenja ter na to, da je slovenska partizanska vojska v sestavi jugoslovanske partizanske vojske bila sestavni del zmagovite proti hitlerjevske koalicije. In opominjale so nas na našo vlogo v vojni za Slovenijo, v kateri smo imeli priložnost in čast sodelovati!

Spoštovane veteranke in veterani, letos bo drugače. Letos bomo tisti, ki smo z orožjem v roki branili in soustvarjali našo skupno državo, za katero smo želeli, da bo boljša kot tista, v kateri smo živeli, vstopali na prizorišče slovesnosti vnaprej najavljeni z imeni in priimki. Pravijo, da zaradi naše skupne varnosti. Veliko manj nas bo deležno te časti, da bi skupaj in veselo praznovali, kar zaradi epidemioloških razmer skušamo razumeti. Pa vendar, ne glede na vse navedeno, bomo vojni veterani naš skupni praznik praznovali ponosno in predvsem dostojanstveno!

Tega nam, vojnim veteranom, kljub vsem ukrepom nihče ne more vzeti!

Ob državnem prazniku, Dnevu suverenosti vam prisrčno čestitam in izrekam zahvalo za izborjeno suverenost Republike Slovenije, naše domovine!
Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ladislav Lipič
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

0.0
Zadnja posodobitev: četrtek 28 oktober 2021 09:49
Sorodne Novice: Predsednika veteranskih organizacij ZVVS in ZPVD Sever o stavkah, ki pretresajo Slovenijo Slovesnost ob Dnevu suverenosti na Ptuju Dan suverenosti - vabljeni na srečanje veteranskih organizacij Čestitka predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob Dnevu državnosti Proslave ob Dnevu državnosti v Velenju in Šmartnem ob Paki Izjava predsednika Ladislava Lipiča Čestitka Ladislava Lipiča ob Dnevu državnosti Nagovor predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča na letnem zboru ZVVS Čestitka predsednika Ladislava Lipiča ob dnevu Teritorialne obrambe RS Čestitka ob državnem prazniku Dnevu državnosti
dan suverenosti

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!