Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Izjava ZVVS in ZPVD Sever

0 Komentarji
468
15 nov 2022

MUZEJ OSAMOSVOJITVE-IZJAVA ZVEZE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO IN ZVEZE POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER 

Člani predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) so na svoji redni seji dne 10. novembra 2022 razpravljali o predlogu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO), da bi v Sloveniji še naprej imeli »samostojni muzej osamosvojitve«. Predlog podpirata politični stranki SDS in NSi, katerih vidni člani so bili med ustanovitelji in člani omenjenega združenja. O predlogu ZVSO je razpravljal tudi upravni odbor Zveze policijskih veteranskih društev Sever (ZPVD Sever).

Glede na to, da veterani vojne za Slovenijo, združeni v ZVVS in ZPVD Sever nismo bili vključeni v kakršno koli razpravo glede potrebe po samostojnem muzeju osamosvojitve, smo dolžni slovenski javnosti jasno izraziti svoje stališče glede omenjenega predloga, predvsem zaradi tega, ker združujemo več kot 30.000 članov, od katerih nas ima priznani status vojnega veterana več kot 24.000 članov. Vzpodbudila pa nas je tudi izjava predsedniškega kandidata, da je za mnenje potrebno najprej vprašati vojne veterane. Zakaj nas torej nihče ni vprašal vsaj za naše mnenje?  To je nedostojno, nespodobno, žaljivo in kaže na izključevanje velikega dela vojnih veteranov - pripadnikov Teritorialne obrambe in milice, ki so z orožjem v roki branili na plebiscitu izraženo voljo velike večine prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Veterani združeni v ZVVS in ZPVD Sever si želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Arhivsko gradivo (predmeti, dokumenti, fotografski in filmski materiali) se nahaja in hrani v različnih muzejih in zasebnih zbirkah. Del tega arhiva je lahko izpostavljen izgubi ali celo njegovemu uničenju, s tem pa bi lahko nastala nepopravljiva škoda. Obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju in oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev.

Skrbi nas dejstvo, da je to postala, kot je izjavil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil gospod Borut Pahor, politična odločitev, o kateri se želi pogovoriti s predsednikom vlade. O strokovnih razlogih gospod predsednik seveda ne želi govoriti, iz njegove izjave pa lahko sklepamo, da je možna popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodno tvornem interesu.

Ravno zaradi takšne ugotovitve smo mnenja, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine, ki proučuje in ohranja zgodovinsko védenje vse od razpada monarhije dalje, torej od leta 1918. Vključno z obdobjem generala Maistra in njegovo vlogo pri narodni osvoboditvi Štajerske z Mariborom 1918-1919, tigrovcev, čas NOB 1941-1945 in kot krono uporništva slovenskega naroda v 20. stoletju - osamosvojitev Slovenije v 1990-1991 skupaj z vsemi procesi demokratizacije Slovenije. S takšno odločitvijo bo tistim, ki jim je lastninjenje osamosvojitve način življenja, odvzeta možnost ustvarjanja nadaljnjih delitev tudi ob takšnem zgodovinskem dejanju, kot je bila osamosvojitev Slovenije. Zgodovinska stroka naj opravi svoje delo v skladu z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor.

Ladislav Lipič, predsednik ZVVS
Dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever

Odpri priložen dopis, več...

0.0
Zadnja posodobitev: torek 15 november 2022 14:14
Sorodne Novice: Poročilo o skupščini OZVVS Velenje z dne 22. 3. 2024 Vabljeni na redni letni zbor OZVVS Velenje 2024 Razpis za 21. prvenstvo ZVVS v smučanju in streljanju z MK-puško na Golteh Predsednika veteranskih organizacij ZVVS in ZPVD Sever o stavkah, ki pretresajo Slovenijo Svečana akademija ob 30 letnici ZVVS 7. družabno in stanovsko srečanje praporščakov ZVVS NAVODILO za organizacijo pomoči v poplavah prizadetim vojnim veteranom, članom ZVVS in ostalim oškod Čestitka predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob Dnevu državnosti Izjava-protest VSO za muzej osamosvojitve Zapisnik volilne konference OZVVS Velenje, 2023
muzej osamosvojitve

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!