Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Sporočilo za javnost: Obsojamo nedostojno ravnanje z državnimi simboli

0 Komentarji
480
04 apr 2022

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) z začudenjem in ogorčenostjo spremljamo še eno neverjetno zgodbo, tokrat zgodbo o dvigu, spustu in ponovnem dvigu slovenske zastave pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu.

Nobena razlaga razmer v Ukrajini ne opravičujejo ravnanje  osebja našega veleposlaništva v Kijevu, da je zaradi  podobnosti naše zastave z  Rusko, snelo našo trobojnico. Lahko razumemo nepoznavanje mednarodnega prava pripadnikov Ukrajinske nacionalne garde, vendar to ne opravičuje dejanja zaposlenih na veleposlaništvu in dovoljenja Ministrstva za zunanje zadeve Vlade RS. Veleposlaništvo je eksteritorialno ozemlje, ozemlje Slovenije in odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti. Zastava je sveta, zaščitena z Ustavo RS in Zakonom o zastavi, grbu in himni in tudi z mednarodnim pravom. Že to, da je ob polnomočnem veleposlaniku Slovenije v Ukrajini imenovan odpravnik poslov, je kot bi Državni zbor izvolil  odpravnico vladnih poslov, ki bi vladala namesto Vlade. Igračkanje oblasti z državno zastavo in z državno himno, ko so si na državni prireditvi privoščili kršenje ustave in zakona z izvajanjem dodatne kitice, nas veterane skrbi.

Veterani, ki smo se pod slovensko trobojnico z orožjem uprli JLA v vojni za samostojno Slovenijo upamo, da Kijevsko dejanje ni dodatna utemeljitev zahteve neke politične stranke po spremembi  zastave in himne.

Še danes imamo pred očmi prizor, ko je 26. junija 1991 nova slovenska zastava zaplapolala na večerni slovesnosti razglasitve samostojnosti na današnjem Trgu republike v Ljubljani. Številni pripadniki Teritorialne obrambe in milice smo bili takrat že v uniformah in v visoki stopnji bojne pripravljenosti, kajti na Primorskem je JLA s  tanki že izvajala bojne operacije. Zato se oblastniki do te zastave obnašajte spoštljivo, zakonito in ne delajte cunje iz nje!

Ladislav Lipič,
predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek 04 april 2022 12:46
kijev

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!