Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

V Andražu obeležili spomin na strmoglavljenje ameriškega bombnika

0 Komentarji
1511
08 apr 2017

Občina Polzela je danes gostila visok obisk. Ob 73-letnici strmoglavljenja ameriškega bombnika v Andražu nad Polzelo je bila danes tam žalna slovesnost. S kulturnim in družabnim srečanjem so obeležili tudi dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva. Dogodka sta se udeležila predsednik države Borut Pahor in senator Združenih držav Amerike John McCain, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in nekdanji kandidat za predsednika ZDA.

Senator John McCain in predsednik republike Borut Pahor sta k spominski plošči položila venec. Kot je v govoru dejal predsednik države, Andraž enkrat letno postane središče slovensko-ameriškega prijateljstva.

S kulturnim programom so počastili spomin na padle ameriške letalce. Slovesnost se je zaključila z druženjem, ki po besedah Kužnika pripomore k poglobitvi meddržavnega prijateljstva.

Na območje Andraža nad Polzelo je 19. marca 1944 strmoglavilo sestreljeno ameriško letalo, bombnik B-17. Skupaj z 233 bombniki je poletelo iz italijanskega letalskega oporišča in je bilo namenjeno proti avstrijski Koroški, kjer naj bi uničili tovarno Steyer, ki jo je takrat uporabljala nemška vojaška industrija. Osem članov posadke je pri tem umrlo, dva danes prav tako že pokojna vojaka pa sta bila ujeta in sta vojno preživela v ujetniških taboriščih. Šlo je za letalce 15. ameriških letalskih sil, za katere so na pokopališču v Andražu postavili spominsko obeležje.

Foto: Franc Kačičnik
Povzeto iz objave na spletni strani www.nt-rc.si (radio celje)

andraz01

andraz03

andraz04

0.0
Zadnja posodobitev: nedelja 09 april 2017 08:09
Sorodne Novice: XII. pohod in slovesnost v spomin Toniju Mrlaku Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Vabilo na 31. srečanje nosilcev spominskega znaka "Golte 91" in pripadnikov 151. helikopte X. spominski pohod v spomin Toniju Mrlaku Spominski obisk groba Ervina Jožeta Prislana. Spomin na mrtve Titov trg Odkritje spominskega obeležja 91 na Slemenu Vabilo na odkritje spominskega obeležja na Slemenu Vabljeni na 34. spominski pohod na Triglav Vabljeni na spominske slovesnosti
andraž

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!