Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Odprtje Parka državnosti

0 Komentarji
546
28 okt 2022

Dan pred državnim praznikom, dnevom suverenosti, 24. oktobra 2022, smo ob Spominskem parku 1991 - nekdanjem Domu borcev in mladine - slovesno odprli tudi zunanji del tega osrednjega pomnika vojne za Slovenijo. Poimenovali smo ga Park državnosti in je posvečen trem velikim korakom, ki so v 20. stoletju tlakovali pot Slovencev od etnične skupnosti do nacije oziroma do lastne države.

Pred dogodkom so predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij podpisali posodobljeno listino o sodelovanju območnih organizacij Šaleške doline. 

Odprtje Parka državnosti se je začelo s slovesnim postrojem garde Slovenske vojske ter praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter polaganjem venca ob tetraeder. V kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester Premogovnika Velenje, trobil in kvintet Policijskega orkestra in pevski zbor Osnovne šole Gustava Šiliha. Pesmi je deklamirala članica Gledališča Velenje Irena Zalar.

V imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije je zbrane nagovorila Andreja Katič, nato predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general major Ladislav Lipič, osrednji govornik pa je bil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Spominski center in Park državnosti se dopolnjujeta ter skupaj tvorita krajinsko in vsebinsko zaokroženo celoto, ki vsem obiskovalcem, predvsem pa mladim, približujeta domoljubne vrednote ter spodbujata spoštovanje in ljubezen do slovenskega naroda, kulture in države. Park državnosti je pridobitev tudi v prostorskem smislu. Urejen je kot sprehajališče, mesto meditacije, razmišljanja in srečevanja, hkrati pa služi kot prostor za spominske slovesnosti.

Vsebino parka in program slovesnosti so v sodelovanju pripravili Muzej Velenje in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, Policijskega veteranskega društva Sever - odbor Velenje, Območnega združenja slovenskih častnikov Velenje, Šaleškega društva general Maister in Društva brigadirjev Velenje.

Andreja Katič je v svojem na govoru poudarila, da vse predstavnike domoljubnih in veteranskih organizacij povezujejo skupna načela in vrednote, pripadnost državi Sloveniji in globoko spoštovanje do aktivnih udeležencev v usodnih dogodkih v zgodovini Slovenije. Dejala je, da se pot do lastne države ni bíla le z borbami, temveč je tlakovana s pravimi odločitvami pravih ljudi ob pravem času na pravem mestu. 

Ladislav Lipič je dejal, da Park državnosti, združen s Spominskim centrom 1991, pomeni prikaz sklenitve zgodovinskega loka uporništva slovenskega naroda skozi celotno njegovo obdobje, od leta 1918 do osamosvojitvene vojne. »Zato s ponosom praznujemo praznike iz vseh zgodovinskih obdobij, kajti zavedamo se, da nihče sam ali v manjši skupini ne more doseči, kar lahko doseže narod,« je dejal ter se zahvalil MO Velenje in županu za vso pomoč in podporo domoljubnim in veteranskim organizacijam.

Peter Dermol je dejal, da ureditev Parka državnosti prinaša družbeno odgovornost, spoštovanje in solidarnost do vsega, kar so ljudje preživeli v preteklosti in do tega, kar moramo ohranjati za jutri. »V družbi obstajajo skupnosti, ki več energije in sredstev namenjajo ohranjanju preteklih dejstev, skupnosti, ki zgodovino delno potvarjajo, delno pa ohranjajo in obstajajo skupnosti, ki ne priznavajo vse ga, kar se je v našem okolju zgodilo. Zato sem ponosen na vse organizacije in združenja, ki skupaj z občinsko upravo v Velenju ohranjajo dejstva, ki so nesporna,« je dejal župan in spomnil, da so v vsaki vojni junaki, v vsaki vojni pa tudi matere ostajajo brez sinov in otroci brez staršev, zato je prav, da se tega spominjamo. Zato je Park državnosti med drugim tudi poklon preteklosti in opomin za vse prihodnje generacije. «

Ob koncu prireditve pa sta Anton Pozvek, sekretar Policijskega veteranskega društva Sever - odbor Velenje, in generalmajor Ladislav Lipič izročila županu zahvalo za ohranjanje spomina na aktivnosti vojnih veteranov 1991 Savinjske in Šaleške doline.

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

Odprtje Parka državnosti

0.0
Zadnja posodobitev: torek 01 november 2022 08:41
Sorodne Novice: Čestitka predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob Dnevu državnosti Proslave ob Dnevu državnosti v Velenju in Šmartnem ob Paki Vabljeni na otvoritev Parka državnosti Čestitka Ladislava Lipiča ob Dnevu državnosti Odkrili temeljni kamen za Park državnosti Čestitka ob državnem prazniku Dnevu državnosti Ob Dnevu državnosti bo pri Lipi samostojnosti osrednja občinska slovesnost Vabljeni na slovesnost od Dnevu državnosti Odprtje Spominskega centra 1991 Vabljeni na odprtje Spominskega centra 1991
park državnosti

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!