Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Skupaj obeležili dan 151. HELIKOPTERSKE ESKADRILJE (HEESK)

0 Komentarji
2790
02 jul 2014

V počastitev in spomin na dogodek, ki se je zgodil 28. junija 1991, ko sta pilot Kalan Jože in tehnik letalec Šuštar Bogomir na Golteh pristala kot vojaka takratne JLA s helikopterjem Gazela SA 341, smo se v organizaciji OZVVS Velenje ter OZSČ Velenje in 151. HEESK udeležili 2. Tradicionalnega pohoda na Goro Oljko. Na predlog veteranske organizacije iz Velenja je ta dan razglašen za Dan helikopterskega bataljona (prej 15. HEB – sedaj 151. HEESK) Slovenske vojske. Helikopter Gazela SA 341 je s tem postal prvi borbeni helikopter Teritorialne obrambe z oznako TO 001 Velenje.

V zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali v Martinovi vasi v Šmartnem ob Paki in se napotili proti planinskemu domu na Gori Oljki. Pohoda so se udeležili člani in članice OZVVS Velenje, OZSČ Velenje in predstavniki 151. HEESK, dobitniki Spominskega znaka »Golte 91«, vabljeni gostje ter predstavniki lokalnih skupnosti – Občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Pohod je trajal do prve kontrolne točke pri domu na Gori Oljki, kjer so zapisani prvi tekmovalni rezultati planinskega pohoda, in sicer prvih pet prispelih iz ekipe 151. HEESK in druge ekipe v sestavi veteranov in častnikov.

Po vpisu časa prihoda ter »štemplu« z žgano pijačo ter obveznem sušenju (beri preoblačenju) sem jih na prireditvenem prostoru pred domom na Gori Oljki pozdravil in seznanil s predvidenim potekom aktivnosti tega dne. Po dobrem okrepčilu z divjačinskim golažem se je nadaljevalo druženje in tekmovanje na ostalih delovnih točkah, ki so bile: suvanje kamna, streljanje z MK puško in streljanje z lokom. Vsi udeleženci so se po svoji lastni presoji udeležili športnih aktivnosti na omenjenih točkah,  za rezultat pa je štela udeležba oz. dosežek najboljših treh iz vsake ekipe.

Brez zlate penine in drugih tekočih priboljškov tudi tekmovanje ni minilo. V skladu s terminskim planom poteka druženja smo izvedli razglasitev rezultatov tekmovalnega dne, pozdravne govore, čestitke ob dnevu helikopterskega bataljona, podelitev priznanj pripadnikom 151. HEESK in veteranu Jožetu Volku iz Šmartnega ob Paki. Pri razglasitvi rezultatov so poleg predsednika OZVVS Velenje Hriberšek Zdenka in sekretarja OZSČ Velenje Ajtnik Dušana sodelovali še Podpol. Rek Branko, pilot Kalan Jože ter župan občine Šmartno ob Paki Kopušar Janko, ki je podelil priznanje veteranom vojne za Slovenijo Velenje na predlog lokalne skupnosti veteranu Volk Jožetu. Iskrene čestitke vsem nagrajenim pripadnikom Slovenske vojske ob podelitvi Priznanj, ki sta jo izvedla Rek Branko in Mikez Mojca. Po pozdravnih besedah Kalan Jožeta in Rek Branka v imenu Šuštar Bogomirja ter Ajtnik Dušana in župana Kopušar Janka, smo razglasili rezultate tekmovalnega dne med obema ekipama.

Prehodni pokal je ponovno osvojila ekipa 151. HEESK z rezultatom 3:1. Boljši od predstavnikov Slovenske vojske so bili samo naši strelci. Ob prijetni glasbi, dimu, ki je bil posledica dobrot na žaru ter prijetnem druženju so udeleženci srečanja preživeli prijetne ure v preostalem delu dneva. Odlično izpeljani organizaciji so vsekakor pripomogli tudi nosilci (Bauman Marko, Vodovnik Stane in Kos Ivek ter Iršič Jože) posameznih delovnih točk  tekmovanja kot gostinska ponudba, ki sta jo izvajala skrbnik planinskega doma na Gori Oljki Možina Uroš in Gorenje Gostinstvo. Po »naporno« preživetem dnevu se je malo manj kot 100 udeležencev podalo v dolino, trdno odločeni, da se v še večjem številu udeležijo 3. Tradicionalnega pohoda, predvsem pripadniki Slovenske vojske, da še tretjič osvojijo prehodni pokal in ga s tem dobijo v trajno last. To jim sicer privoščimo, vendar ga brez truda ne damo.

Kot nosilec organizacije se zahvaljujem Rek Branku, Ajtnik Dušanu, Možina Urošu in vsem drugim, ki so po svojih močeh prispevali k uspešno izpeljani prireditvi na vse splošno zadovoljstvo vseh udeležencev 2. Tradicionalnega pohoda Gora Oljka 2014.

Predsednik OZVVS
Hriberšek Zdenko

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Vabilo na 31. srečanje nosilcev spominskega znaka "Golte 91" in pripadnikov 151. helikopte Dan 151. Helikopterske eskadrilje ter nosilcev znaka Golte91 Dan 151. Helikopterske eskadrilje 2021 Dan 151. helikopterske eskadrilje Dan 151. helikopterske eskadrile 7. tradicionalno srečanje ob prazniku 151. HEESK SLO Vojske Vabljeni na slovesnost ob počastitvi dneva 151. Helikopterske eskadrilje 5. tradicionalno srečanje OZVVS Velenje s pripadniki 151. HEESK in dobitniki znaka GOLTE 91 V Andražu obeležili spomin na strmoglavljenje ameriškega bombnika
151. HELIKOPTERSKE ESKADRILJE

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!