Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Slovesnost ob 32. letnici prvega prebeglega helikopterja JLA

0 Komentarji
333
05 jul 2023

Na domačiji Žohar iz Zavodenj, se je v organizaciji OZVVS Šoštanj, Velenje, Zgornjesavinjsko - Zadrečke doline, ZSČ Velenje in 151. helikopterske eskadrilje, odvijala osrednja proslava ob prazniku 151. helikopterske eskadrilje in dobitnikov znaka Golte 91.
Na začetku dogodka so pod zvoki koračnice na prizorišče prišli praporščaki, nato pa je slovensko himno zapel oktet Zavodnje. V kulturnem programu sta poleg okteta Zavodnje, ki je v nadaljevanju zapel še dve pesmi, sodelovala še Pavel Zapušek z recitiranjem Kajuhovih pesmi, z violino pa nas je navdušila Nika Juvan, vnukinja Ivana Juvana, lastnika domačije pri Žoharju. Povezovalec Drago Kolar je pozdravil goste in jim zaželel prijetno počutje ter orisal spomine izpred 32 let. 

Ob Dnevu državnosti se na vsakem koraku in najrazličnejših ravneh organiziranosti spominjamo številnih dogodkov, ki so kot kamenčki v mozaik povezali vso pot od začetkov osamosvajanja Slovenije do razglasitve njene samostojnosti. K podobi tega mozaika pa so svojevrstno barvitost dodala pogumna dejanja nekaterih naših domoljubov med osamosvojitveno vojno. Čast in slavo sta si nedvomno zaslužila pilot Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar. 

28. 6. 2023 je minilo 32 let, odkar sta major Jože Kalan in tehnik - letalec Bogomir Šuštar z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazela prebegnila na stran Teritorialne obrambe Slovenije. Leta 2001, ob 10. obletnici je bil sprejet dogovor, da se srečanje vseh povezanih s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela SA 341, prvega helikopterja Slovenske vojske organizira vsako leto. Poveljstvo sil Slovenske vojske je leta 2004 sprejelo odločitev, da bo 28. junij dan 151. HELIKOPTERSKE ESKADRILJE SLOVENSKE VOJSKE.

Helikopter gazela je bil skrit in varovan nad hotelom Golte 11 dni, v času od 28. junija do 9. julija 1991, nakar sta ga pilot Jože Kalan in tehnik - letalec Bogomir Šuštar gazelo prestavila na Planinski dom na Smrekovcu. Tam je bil helikopter skrit in varovan s strani 133. voda TO KS Bele Vode, od 9. in 10. julija 1991, posadko pa je na tej lokaciji 133. vod TO KS Bele Vode varoval še nadaljnjih 12 dni. Zaradi varnosti je bila gazela zopet premeščena na novo lokacijo in sicer na domačijo Rezoničnik, po domače Leskovšek v Zaloko nad Belimi Vodami. Tam je bil helikopter varovan in skrit 6 dni, od 10. do 16. julija 1991, potem pa dokončno premeščen v lopo pri domačiji Juvan, po domače Žohar, kjer je potekala proslava. Gazela je bila skrita v lopi od 16. julija do 13. novembra 1991, nato so jo na letališču Lajše naložili na tovornjak in odpeljali v Avstrijo na popravilo.   

Na proslavi nas je v imenu 151. helikopterske eskadrilje nagovoril namestnik poveljnika major Miha Vencelj, ki je poudaril, da so v enoti ponosni, da lahko na ta dan praznujejo svoj praznik. Slavnostni govornik je bil župan občine Šoštanj g. Boris Goličnik, ki je povedal, da mu je v čast, na tej slovesnosti pozdraviti pilota Jožeta Kalana, domoljuba, ki je na današnji dan pred 32 leti, ko je Slovenija šele stopila na pot samostojnosti, naredil izjemno hrabro dejanje. Prisotnim in vsem, ki skrbijo za vrednote slovenske osamosvojitve je čestital ob prazniku 151. HEESK. Na koncu govorov je dogodke izpred 32 let podoživel tudi protagonist pilot Jože Kalan, ki se je zahvalil za gostoljubje ter povedal, da se vedno rad vrača v naše kraje. 

Po končanem uradnem delu je sledilo druženje in pogostitev z dobrotami na žaru.

Leon Stropnik

Domačin Žohar

Slovesnost ob 32. letnici prvega prebeglega helikopterja JLA na stran TO RS 151. helikopterske eskadrilje in dobitnikov znaka Golte 91

0.0
Zadnja posodobitev: sreda 05 julij 2023 06:47
Sorodne Novice: Vabljeni na proslavo ob 80-LETNICI PRIHODA XIV. DIVIZIJE Vabljeni na proslavo ob 55-letnici TO Slovesnost ob Dnevu suverenosti na Ptuju Svečana akademija ob 30 letnici ZVVS XII. pohod in slovesnost v spomin Toniju Mrlaku Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Srečanje ob 31. letnici prvega prebeglega helikopterja JA na stran TO RS Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo in častnikov ob 30.letnici samostojnosti Ob Dnevu državnosti bo pri Lipi samostojnosti osrednja občinska slovesnost Osrednja občinska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti 2019
proslava

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!