Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Srečanje ob 31. letnici prvega prebeglega helikopterja JA na stran TO RS

0 Komentarji
634
28 jun 2022
Smrekovec
29. junij 2022

Na domu planincev Smrekovec se je v torek, 28. junija 2022, v organizaciji OZVVS Šoštanj, Velenje, Zgornje Savinsko Zadrečke doline, ZSČ Velenje in 151. helikopterske eskadrilje, odvijala osrednja proslava v počastitev tega dogodka, kakor tudi praznika 151. helikopterske eskadrilje in dobitnikov znaka Golte 91.

Povezovalec Drago Kolar je v uvodnem nagovoru pozdravil prisotne in jim zaželel prijetno počutje na planinskem domu Smrekovec. Še poseben pozdrav je bil namenjen najbolj vztrajnim veteranom in vojakom pod vodstvom vodje pohoda Janeza Skornška, ki so se podali na proslavo peš od spodnjega Brloškega do doma na Smrekovcu. Pozdravu je sledila himna RS, nakar je Drago Kolar v besedi orisal spomine izpred 31 let. 

Ob Dnevu državnosti se na najrazličnejših ravneh organiziranosti spominjamo številnih dogodkov, ki so kot kamenčki v mozaik povezali pot od začetkov osamosvajanja Slovenije do razglasitve njene samostojnosti.
Svojevrstno barvitost so k podobi dodala pogumna dejanja nekaterih naših domoljubov med osamosvojitveno vojno. Čast in slavo sta si nedvomno zaslužila pilot major Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar, ki sta se odzvala klicu domovine in že drugi dan vojne iz JLA, z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341, prebegnila na stran naše Teritorialne obrambe. Od dogodka je 28. junija 2022 minilo že 31 let.

Helikopter gazela je bil skrit in varovan nad hotelom Golte 11 dni, v času od 28. junija do 9. julija 1991, nakar sta pilot Jože Kalan in tehnik letalec Bogomir Šuštar helikopter gazelo prestavila na Planinski dom na Smrekovcu, kjer je potekala proslava. Tu je bil helikopter skrit in varovan s strani 133. voda TO KS Bele Vode 9. in 10. julija 1991, posadko helikopterja pa je še nadaljnjih 12 dni varoval 133. vod TO KS Bele Vode.
Zaradi varnosti je bila gazela premeščena na novo lokacijo in sicer na domačijo Rezoničnik, po domače Leskovšek v Zaloko nad Belimi vodami. Tam je bil helikopter varovan in skrit 6 dni, od 10. do 16. julija, nato pa dokončno premeščen v lopo pri domačiji Juvan, po domače Žohar. Gazela je bila skrita v tej lopi od 16. julija do 13. novembra 1991, ko so jo na letališču Lajše naložili na tovornjak in odpeljali v Avstrijo na popravilo oziroma servis. 

Leta 2001, ob 10. obletnici je bil sprejet dogovor, da se vsakoletno organizira srečanje vseh, ki so povezani s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela SA 341, prvega helikopterja Slovenske vojske.
Leta 2004 je poveljstvo sil Slovenske vojske sprejelo odločitev, da postane 28. junij dan 151. Helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Na proslavi so nas v imenu 151. Helikopterske eskadrilje nagovorili poveljnik major Miha Vencelj, ki je poudaril, da so v enoti ponosni, da lahko na ta pomembni dan praznujejo svoj praznik. S simbolnim darilom so se zahvalili bivšemu poveljniku Branku Reku. Slavnostni govornik je bil predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je poudaril pomembnost nacionalnih medijev, ki poročajo o dogodkih doma in po svetu. 

Dogodke izpred 31 let je podoživel tudi protagonist pilot Jože Kalan, ki je poudaril, da sta se pravilno odločila, da za pobeg izbereta lokacijo Golte-Smrekovec, kamor se še danes rada vračata. 

Uradnem delu je sledila pogostitev dobrot iz žara ter druženje v lepem vremenu. 

Zapisal: Leon Stropnik

Ogled fotogalerije


Vabilo2022

0.0
Zadnja posodobitev: petek 01 julij 2022 09:01
Sorodne Novice: Vabljeni na proslavo ob 80-LETNICI PRIHODA XIV. DIVIZIJE Vabljeni na proslavo ob 55-letnici TO Dan suverenosti - vabljeni na srečanje veteranskih organizacij Svečana akademija ob 30 letnici ZVVS 7. družabno in stanovsko srečanje praporščakov ZVVS Odpovedano vseslovensko veteransko srečanje Vabljeni na vseslovensko veteransko srečanje, VISTA Velenje Slovesnost ob 32. letnici prvega prebeglega helikopterja JLA Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91
eskadrilja smrekovec

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!