Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

20. jubilejni memorial Jožeta Ervina Prislana

0 Komentarji
299
31 okt 2023

V organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje in Območnega združenja slovenskih častnikov Velenje je 28. oktobra na strelišču v Doliču  potekal 20. jubilejni memorial Jožeta Ervina Prislana, ki je bil letos simbolnega pomena in ga vsako leto pripravljamo v spomin na človeka, ki je bil ves čas delovanja povezan z nalogami in s funkcijami na področju obrambnih priprav in obrambi domovine. Memorial je potekal s streljanjem z malo kalibrsko serijsko puško , položaj leže, s petimi poskusnimi streli in desetimi streli za oceno.

Kljub zahtevnim vremenskim razmeram, zaradi močnega dežja je bilo tekmovanje celo prekinjeno, so  strelci dosegali odlične rezultate. Prve tri ekipe je ločevalo le nekaj točk. Na koncu se je ekipne zmage veselila ekipa OZVVS Velenje v postavi Goličnik, Hudales in Slatinek. Medalje in pokale sta podelila predsednika obeh združenj, Srečko Ramšak in Srečko Gračner. Po končani razglasitvi in podelitvi smo tekmovalni del zaključili z okusno malico. 

Predstavniki organizatorja, smo kot vsako leto, položili tudi spominsko cvetje na grob poveljnika 89. OŠTO Velenje Ervina Jožeta Prislana.

XX PRISLANOV MEMORIAL rezultati

Kdo je bil Jože Ervin Prislan?

Jože Ervin Prislan je bil član IS Skupščine občine Velenje, zadolžen za obrambne in notranje zadeve. Kasneje je bil na mestu poveljnika 89. OŠTO Velenje kjer je znal ustvariti homogeno štabno ekipo. Zaupane so mu bile tudi naloge v osmem Pokrajinskem poveljstvu zahodno Štajerske pokrajine v Celju in kasneje v Velenju, naloge poveljnika v Območnem štabu TO za Velenjsko-Mozirsko področje. V času razdruževanja nekdanje skupne države Jugoslavije in osamosvojitvene vojne za Slovenijo je sprejel kar nekaj pomembnih odločitev: pisni upor proti predaji orožja iz skladišč TO Velenje, prestavitev orožja in pomembne opreme v tajna skladišča na različne lokacije posameznih skrbno izbranih kmetij po več krajih na našem področju, izdal je povelje za blokado morebitnega desanta ob letu helikopterja JLA iz smeri Paški Kozjak-Uršlja gora, sodeloval pri predaji helikopterja Gazela slovenski vojski in zaščiti pilotov in njunih družin. Dogodek je imel velik moralni pomen za TO in ga označujejo za nastanek slovenskega letalstva. Izpostaviti velja še dogodke v Logarski dolini in operacijo Pavličevo sedlo z osvoboditvijo ostalih mejnih stražnic, ki je bila izpeljana strogo profesionalno in je pripadnike JLA prisilila v predajo in napotitev velenjske TO v Dravograd za preprečitev prodora enote JLA na smeri Maribor-Dravograd. Po vojni za Slovenijo je delo nadaljeval v enotah SV in generalštabu SV, kjer je opravljal častniške dolžnosti samostojnega pomočnika za zdravstveno načrtovanje in usposabljanje. Poleg službe je opravljal tudi pomembne naloge v veteranski in častniški organizaciji in bil član prvega najvišjega organa Združenja veteranov vojne za Slovenijo.

Priprave na streljanjePriprave na streljanje

Na strelski linijiNa strelski liniji

Dobitniki-medaljDobitniki medalj

Zmagovalci-OZVVS-VelenjeZmagovalci OZVVS Velenje

Jure-GolicnikJure Goličnik

Polaganje-cvetjaPolaganje cvetja

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Ževartov memorial, 2023 19. memorial Jožeta Ervina Prislana 1. Memorial Rudija Ževarta Uspešno izveden 18. memorial Jožeta Ervina Prislana Spominski obisk groba Ervina Jožeta Prislana. XVII. memorial Jožeta Ervina Prislana v streljanju z MK puško Vabljeni na XVII. memorial Jožeta Ervina Prislana Milan Hrovat zasedel prvo mesto na 16. Memorialu Vilibalda Vilija Skrta Uspešno izvedli strelsko tekmovanje z MK puško za XVI. memorial JEP Vabljeni na XVI. memorial Jožeta Ervina Prislana
memorial JEP

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!