Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Slovesnost ob 25. obletnici osamosvojitve pri spominskem obeležju Golte

0 Komentarji
1983
29 jun 2016

V torek, 28. junija 2016 je ob 25. obletnici osamosvojitvene vojne za SLO ob spominskem obeležju na terasi Hotela RTC Golte potekala slovesnost v spomin ob pristanku in prebegu helikopterja Gazela SA - 341, s pilotom, majorjem Jožetom Kalanom in tehnikom letalcev Bogomirjem Šuštarjem iz takratne JLA v Teritorialno obrambo. To je bilo eno prvih pogumnih dejanj v vojni za osamosvojitev Slovenije. Pomembno vlogo in zasluge za to, da helikopterja vse do odhoda JLA iz Republike Slovenije niso odkrili, je imel 89. Območni štab Teritorialne obrambe Velenje in domačini, na kmetiji Rezoničnik v Belih Vodah in Juvan v Zavodnjah nad Šoštanjem, kjer so ga skrivali.

Ta dogodek izpred 25 let je pomenil tudi začetek vojnega letalstva v SLO vojski. Prav tako je ta dan postal praznik enote, ki se je večkrat poimenovala – sedaj 151. HEESK, vendar je njeno poslanstvo, od vsega začetka nastanka, ostalo enako.

Iskrene čestitke enoti 151. HEESK in njenim pripadnikom za njihov praznik.

Slovesnost je bila obeležena s helikopterskim poletom iz Žekovca na Golte s helikopterjem Cougar, pozdravnim nagovorom predsednika OZVVS Velenje Zdenka Hriberška, podpolkovnika Igorja Laniška in ministrice za obrambo RS Andreje Katič. Nekaj prijaznih besed in o samem prebegu pa sta spregovorila tudi Jože Kalan in Bogomir Šuštar. Sledil je prelet letal Pilatus.

Ob 25. obletnici je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje podelilo spominske plakete OZVVS Velenje, pilotu Jožetu Kalanu, letalskemu tehniku Bogomirju Šuštarju in enoti 151. HEESK (Helikopterska eskadrilja Slovenske vojske).

V nadaljevanju je sledilo prijetno druženje ob prehrani za katero je poskrbelo osebje hotela RTC Golte.

Zdenko Hriberšek,
predsednik OZVVS Velenje

Oglejte si foto galerijo "Slovesnost pri spominskem obeležju Golte, 28. junij 2016"
0.0
Zadnja posodobitev: sreda 29 junij 2016 12:00
Sorodne Novice: Zaključno poročilo tekmovanja v smučanju in streljanju z MK-puško na Golteh Razpis za 21. prvenstvo ZVVS v smučanju in streljanju z MK-puško na Golteh Slovesnost ob Dnevu suverenosti na Ptuju Slovesnost ob 32. letnici prvega prebeglega helikopterja JLA XII. pohod in slovesnost v spomin Toniju Mrlaku Izjava-protest VSO za muzej osamosvojitve Vabilo na 31. srečanje nosilcev spominskega znaka "Golte 91" in pripadnikov 151. helikopte Dan 151. Helikopterske eskadrilje ter nosilcev znaka Golte91 Simbolno državno prvenstvo v smučanju in streljanju »Golte 2021« Ob Dnevu državnosti bo pri Lipi samostojnosti osrednja občinska slovesnost
Golte

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!