Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Spominska obeležja oglejte si podrobnosti o obeležjih v MO Velenje, občini Šmartno ob Paki in Šoštanj

Domačija Juvan-Žohar

Spominsko obeležje:
Tajna skladišča
Datum odkritja:
15 jul 2006
Naslov:
Zavodnje pri Šoštanju, Zavodnje 56, Šoštanj
Nazaj na obeležja

V soboto 15. julija, so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje (OZVVS) skupaj z gosti odkrili spominsko ploščo Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) na domačiji Juvan Ivana ali Žohar, kot pravijo domačiji po domače v Zavodnjah nad Šoštanjem. To je prvo odkritje takega spominskega obeležja v Šaleški dolini. Plošča je nameščena na zgradbi, kjer sta se od septembra 1990 do junija 1991 tajno hranila strelivo in oborožitev MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE IN TERITORIALNE OBRAMBE OBČINE VELENJE.

Na slovesnosti ob odkritju spominske plošče so se zbrali slavljenci – prejemniki spominske plošče, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dušan Ajtnik, podžupan občine Šoštanj Štefan Szabo, predsednik KS Zavodnja Anton Potočnik, nekdanji poveljnik 15. brigade vojnega letalstva Slovenske vojske (15.BRVL SV) polkovnik Gabrijel Možina, predstavniki Območnih združenj veteranov in častnikov Velenje, prijatelji in znanci.

Zbrano množico je pozdravil predsednik OZVVS Velenje Dušan Ajtnik ter orisal namen in cilj slovesnosti. Med drugim je povedal, da letos praznujemo 16. obletnico MSNZ in da mineva šestnajst let od takrat, ko so leta 1990 najodgovornejši častniki in podčastniki takratne TO Velenje, Enote centra zvez Velenje in Sekretariata za LO Velenje odklonili oddajo orožja v skladišča tedanje JLA. Orožje, strelivo, opremo in dokumentacijo so poskrili pri posameznikih na območju Šaleške doline. Zbrane je nagovoril tudi podžupan Štefan Szabo, slavljenec pa je orisal svoje vtise in občutenja iz tedanjega časa. Povedal je še, da si šteje v čast, da bo ta spominska plošča krasila njegovo hišo. Spominsko ploščo so odkrili podžupan občine Šoštanj Štefan Szabo, Ivan Juvan in predsednik OZVVS Velenje Dušan Ajtnik.

Poleg orožja in streliva so na Žoharjevi domačiji v bližnji lopi v času od 16.7.1991 do 13.11.1991 skrivali tudi helikopter Gazelle 660, s katerim sta pred petnajstimi leti, 28. junija 1991, drugi dan vojne za Slovenijo prebegnila iz JLA pilot Jože Kalan in tehnik letalec Bogomir Šuštar. S tem je takratna Teritorialna obramba (TO) Slovenije dobila prvi helikopter. Na Golteh, kjer sta pilot Kalan in tehnik letalec Šuštar pristala, so ga prebarvali, dobil pa je oznako 001 TO Velenje; poimenovali so ga po sedežu 89. območnega štaba. Čeprav je bilo prvo bojno plovilo TO Slovenije dobro skrito, je vseskozi obstajala nevarnost, da ga odkrije JLA. Zato je bila nujna selitev; najprej na Smrekovec, od tam v Zaloko in nazadnje v Zavodnje nad Šoštanjem, kjer so ga skrili na domačiji Žohar v veliki lopi za kmetijske stroje. Tam je helikopter ostal skrit vse do odhoda JLA iz Slovenije. Iz Zavodnja je poletel na letališče Lajše pri Šoštanju, od tam so ga prepeljali na servis v Nemčijo. Pozneje so se na njem šolali piloti Slovenske vojske; na enem od poletov je v bližini Kočevja strmoglavil. Po nesreči so ga sestavili in ga kot muzejski eksponat postavili v letalski bazi Slovenske vojske na letališču na Brniku. V spomin na ta dogodek je Ministrstvo za obrambo 28.6.1997 na tej lopi odkrilo tudi spominsko ploščo.

Ob koncu slovesnosti je Žoharjeva družina prisotne povabila na družabno srečanje, ki ga je pripravila za vse prisotne.