Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Spominska obeležja oglejte si podrobnosti o obeležjih v MO Velenje, občini Šmartno ob Paki in Šoštanj

Andrejev dom na Slemenu

Spominsko obeležje:
Spominska plošča
Datum odkritja:
21 dec 2019
Naslov:
Šentvid pri Zavodnju 6, 3325 Šoštanj
Nazaj na obeležja

21. decembra 2019, je bil za vodstvo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, predstavnike 89. ObmŠTO Velenje in člane poveljstva 891. EPN TO enote za posebne namene Velenje poseben, slovesen dan. Ob prisotnosti predstavnikov veteranskih organizacij Celja in Šoštanja ter ostalih gostov je bilo na koči na Slemenu odkrito spominsko obeležje na dogodke leta 1991.

Predsednik OZVVS Velenje Zdenko Brložnik je v uvodu slovesnosti poudaril pomen Centra za usposabljanje 89. OŠTO Velenje, ki je bilo na Slemenu pri Šoštanju. Poudaril je, da je ta lokacija pomenila začetek slovenske vojske in kraj, kjer se je usposabljalo več generacij TO Velenje. Tako so se v 80. in 90. letih, glede na plan usposabljanja usposabljale enote za različne dejavnosti. Malo odmaknjena lokacija je bila za te dejavnosti nadvse dobrodošla. V prvih mesecih leta 1991 tudi domačini niso vedeli, da se je tu usposabljala tudi enota za posebne namene, ki je že v mesecu juniju in juliju 1991 sodelovala v vojnih aktivnostih v Zgornji Savinjski dolini in v bojnem spopadu z motorizirano kolono JLA tudi v Dravogradu.

V nadaljevanju je obudil spomine na te dogodke tudi takratni poveljnik 891. EPN TO enote za posebne namene, major Alojz Hudarin. V nagovoru je prisotnim dejal: »Neverjetno veselo in čustveno doživljam današnji dan, ko smo se ponovno zbrali na lokaciji, na Slemenu, in se po 28. letih srečali pripadniki 891. Odreda TO za posebne namene in poveljstva 89. Območnega štaba TO Velenje, ki nam je leto 1991 in osamosvojitvena vojna za samostojno Slovenijo zaznamovalo življenje za vedno.

Zbrali smo se z namenom, da odkrijemo spominsko obeležje na objektu, kjer je imelo sedež poveljstvo naše enote. V širšem rajonu Učnega centra 89. Območnega štaba TO Velenje pa je bila nameščena naša enota EPN.