Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Spominska obeležja oglejte si podrobnosti o obeležjih v MO Velenje, občini Šmartno ob Paki in Šoštanj

Premogovnik Velenje

Spominsko obeležje:
Spominska plošča
Datum odkritja:
10 feb 2015
Naslov:
Partizanska cesta 78, Velenje
Nazaj na obeležja

V skladu s sklepom predsedstva OZVVS Velenje in nadaljevanjem tradicije veteranskega poslanstva smo v torek, 10.2.2015 ob 13. 00 uri odkrili spominsko obeležje na Premogovniku Velenje. 

Pobuda je bila od odgovornih ljudi v Premogovniku Velenje z veseljem sprejeta, kar je bilo čutiti tudi ob sami prireditvi oz. otvoritvi. V letih 1990/1991 je Premogovnik Velenje sprejel pobudo o hrambi orožja TO od takratnega 89. OŠTO Velenje, kljub ukazu o predaji orožja v skladišča JLA. S tem orožjem se je v osamosvojitveni vojni za SLO 1991 delno oborožilo 11 bojnih enot, ki so delovale na širšem območju Savinjsko-šaleške regije in drugod. Prireditve so se udeležili tudi nekateri izvajalci te akcije, ki so takrat pri hrambi orožja sodelovali Druks Franc in drugi… Spominsko obeležje je nameščeno na stebru avle Upravne stavbe Premogovnika Velenje in je kot takšno vidno vsem, ki v njo vstopajo.

Sledila je slovesna otvoritev spominskega obeležja, ki je bilo pokrito s Slovensko zastavo. Obeležje smo odkrili, preds. OZVVS Velenje Hriberšek Zdenko, član uprave PV mag. Makovšek Bogdan ter takratni vodja obrambnih priprav na Rudniku Lignita Velenje Stropnik Karli. Stropnik Karli, ki je takrat vodil akcijo »hrambe koruze, da ne bo mokra«, je v sebi posebnem slogu opisal takratne dogodke v živo in s tem dodal tudi svoj doprinos k uspešnemu razvoju dogodka ob otvoritvi spominskega obeležja.

Ob dogodku so prisostvovali tudi praporji OZVVS Velenje, PVDS za Celjsko območje in prapor Premogovnika Velenje.